recept på egen hundmat (Recepten kommer från Humlebyns)

Här kommer ett snabbt hundmatsrecept som funkar så bra på alla mina hundar. Bra magar från första måltid, fina pälsar och glada hundar.

Som vanligt så köper jag kött med kort bäst-före-datum där det är halva priset så det kan bli vad som helst, men min favorit är färs. Att välja frysta grönsaker är bra då dom dels är färdigskalade och i små bitar och dels för att dessa grönsaker är skördade då dom är perfekt mogna och har högst näringsvärde. Jag tycker att mina hundar är bäst i magen då det finns ris eller matkorn med i koket. Buljong kan jag ta med för smaken och lite salt (det blir ca 1 tsk salt i hela koket på ca 3-4 liter). Blodpudding är smaskens men också laddat med järn, och billigt.

Mitzis snabba favoritmiddag

1 kg blandfärs
600 g kycklingfilé
ca 600 g Sommargrönsaker
2,5 dl Råris, ekologiskt
500 g Blodpudding (utan tillsatt socker)
2 tärningar Kycklingbuljong, ekologisk

Protein ca 15%
Fett ca 8%
Kolhydrater ca 7%
(Beroende på hur mycket vatten det är i maten)

Gör så här:

  1. Koka kycklingen i ca 20 min och finfördela det kokta kycklingköttet då det har svalnat något.
  2. I samma kastrull (du behöver inte diska emellan) kan du sedan koka grönsakerna, i lite vatten som knappt täcker grönsakerna, i ca 15 min. Mixa med stavmixer.
  3. Under tiden kokar du riset i en stor gryta med ca 1-1,5 liter vatten tillsammans med buljongen.
  4. När riset är klart häller du i köttfärsen, rör runt och kokar i ca 10 min.
  5. Sedan häller du i grönsaksmixet, kycklingen och den tärnade blodpuddingen. Blanda väl så att blodpuddingen smälter ner i blandningen.
  6. Häll i plastlådor och förvara i kylen det som ska användas inom en vecka och resten fryses.
  7. Servera med Hundapotekets Kalk (kalk och mineraler) eller Standardt Laga Mat (kalk, mineraler och vitaminer) eller hemmagjort äggskalspulver (kalk).

D- och E-vitamin bör tillföras då det kan vara lite på den lägre sidan här, då kan du toppa maten i bland med rå äggula eller sardiner i olja (häll bort oljan) eller fiskolja vid servering.

Jästtabletter är aldrig fel som t.ex. Bjäst, det tillför naturliga B-vitaminer. Nyponpulver tillför C-vitamin, antioxidanter och andra fytonäringsämnen.

I det här receptet är det 50% kött och 50% övrigt. Man kan gott öka på köttmängden eller tillsätta äggvita för att höja proteinhalten om man inte ger proteinrikt tugg som t.ex. torkad tjurmuskel. Du kan som sagt reglera proteinhalt med äggvita eller med magert kött som tex fisk eller kycklingfilé, och reglera fetthalten med fetare kött eller en olja som hälls på maten vid servering.

recept på egen hundmat

Grundrecept för hemlagad hundmat

Till 10 kg hund/dag

1-2 dl kött/fågel/fisk/ägg
2-4 dl grönsaker och ris/matkorn
1 msk Standardt Laga Mat (finns hos zoofackhandeln)*
1 msk Fett/olja

 

Gör en större sats som räcker i ca 1 vecka eller längre (frys in). Maten håller sig annars bra i ca 1 vecka i kylen.

Koka kött/färs/fågel/fisk och låt svalna i sitt spad. Om det är ben med köttet kan det gärna koka med då det finns massor med näringsämnen som frigörs ur benen vid koket, men släng sedan de kokta benen som inte får ges till hund. Spara det näringsrika spadet. Finfördela köttet. Ägg ges här kokta och skalade. Variera gärna köttvariant mellan koken. Ena veckan blir det t.ex. kyckling och andra veckan blir det blandfärs eller lax, kanske blandat med ägg. Välj det som är på extrapris. Förvara i en burk i kylen.

Koka grönsakerna som gärna kan vara från frysdisken välj något/några av t.ex. Sommargrönsaker, haricots verts, vaxbönor, ärtor och morötter. Morötter brukar generellt vara snällt mot magen. Koka gärna i köttspadet. Mixa med stavmixer.

Koka ris eller matkorn väl enligt beskrivning på förpackningen. Välj det som funkar bäst för din hund.

Blanda lika delar ris/matkorn med grönsaksmixet. Förvara i en burk i kylen.

Vid servering hälls Standardt Laga Mat och fett på maten. Fett kan vara rapsolja, olivolja, solrosolja, fiskolja, osaltat smör, ister m.m.).

*Som alternativ till Standardt Laga Mat kan du ta:
½ tsk Hundapotekets Kalk + 1 tsk Haelthy Paws Herbolistic (dessa innehåller endast naturliga  vitaminer och mineraler).

Recept till valpar

Matinspiration
Jag har en rysk vän på Facebook som föder upp papillon, hon lagar egen hundmat och här kommer ett superenkelt recept till valpar. Det här kan du även ge din vuxna hund.
Omelett på ägg och getmjölk!
Vispa ihop 5 ägg med 4 dl mjölk.
Häll detta i en smord ugnsform och grädda i 250 grader i 15 min.
Ägg och mjölk innehåller alla näringsämnen utom C-vitamin. Hunden har inget egentligt behov av extra c-vitamin då dom själva tillverkar det i sin lever.
Getmjölk har lägre laktoshalt, mindre fettmolekyler och är något näringstätare är komjölk. Om du inte får tag på getmjölk väljer du den fetaste laktosfria komjölken.
Jag har inte provat detta men blev jätteinspirerad att ha som variation eller tillägg till mina hundars mat, och fa nu då jag själv har valpar som snart ska börja äta annan mat är mammans mjölk.

Kommentarer

20.04.2021 13:02

Anna-Lena Wiberg

Hej, min hund äter torrfoder just nu och får klåda av det.
Det är en 9 år gammal Pumi hane.
Han skulle behöva gå ner lite i vikt så min undran är hur mycket jag kan ge honom av denna mat?